Kjølberggata 21

0653 Oslo, Norge

T: 24 02 20 09 miljoskole@loop.no

#3: Sjekk sjappa

I denne utfordringen skal dere se nærmere på hvordan en kleskjede eller et klesmerke jobber for å redusere og håndtere negativ påvirkning på mennesker og samfunn.

#bærekraftsutfordringen

Ved å gjennomføre denne utfordringen kan dere bidra til å forbedre rettighetene og livene til mennesker som lager klærne dere kjøper.  

Å være en opplyst og oppmerksom forbruker kan utgjøre en stor forskjell for arbeidere i hele verden. Om kleskjeder og andre bedrifter legger merke til at enda flere bryr seg om bærekraft, vil de bli nødt til å arbeide mer med det. Dere har reell makt til å påvirke markedet ved å handle bærekraftig og utfordre klesmerkene! 

Og, det virker å bruke åpenhetsloven. Nylig fikk en kleskjede en bot på hele 450.000 kroner (!) fordi skoleelever og andre meldte sendte dem et informasjonskrav. Kleskjeden fulgte ikke opp dette på en tilfredsstillende måte, og skoleelevene tipset Forbrukertilsynet om dette. 

Hvordan ta utfordringen?

  1. Sett dere inn i hva åpenhetsloven er (skroll ned for et krasjkurs).
  2. Velg en kleskjede som dere vil sjekke – som dere kjøper klær fra eller er nysgjerrige på.
  3. Finn ut mer om kleskjeden.
  4. Lurer dere på noe mer enn det de skriver? Eller finner dere ingenting om åpenhetsloven? Da kan dere sende et informasjonskrav. 
  5. På utfordringens siste dag, deler dere funnene med resten av klassen.
    … og husk at det å ikke finne noe informasjon også er et funn!
Til inspirasjon: Her ser du spørsmålene fra skoleelevene som kleskjeden ikke ville svare på. Noe som resulterte i en bot på 450.000 kroner. Faksimile: E24

Hvordan finne ut mer?

Sjekk nettsidene til kleskjeden. På nettsiden til alle virksomheter som må følge åpenhetsloven, skal dere kunne finne en rapport. Den kan for eksempel hete «redegjørelse» eller «bærekraftsrapport».

I rapporten skal det blant annet stå om hvilken risiko for brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold som kleskjeden er knyttet til, og hva den gjør for å redusere risikoen.

Det er spesiell risiko for: barnearbeid, dårlig helse og sikkerhet, lav lønn, mangel på fagforeningsrettigheter, tvangsarbeid, urimelig overtid, utnyttelse og diskriminering, utnytting av fremmedarbeidere og seksuelle overgrep.

Hvis kleskjeden ikke har skrevet noe om utfordringer eller risiko, eller de har lite informasjon om hvordan de jobber med dette, kan dere kontakte kleskjeden.

Åpenhetsloven, et krasjkurs

  • Åpenhetsloven gjelder for store selskaper i Norge som tilbyr varer eller tjenester.
  • Selskaper kan påvirke mennesker negativt i forbindelse med produksjon av varer og levering av tjenester. Åpenhetsloven krever at selskaper må undersøke og håndtere den negative påvirkningen de har på mennesker og samfunn.
  • Åpenhetsloven handler for eksempel om hva selskaper gjør for å sikre gode arbeidsforhold på fabrikkene, hva de gjør for å unngå barnearbeid og tvangsarbeid, og hvordan de forebygger diskriminering.
  • Alle skal få informasjon om arbeidet selskapene gjør. De må legge ut en redegjørelse (rapport) på nettsidene sine hvert år, som sier noe om hvilke utfordringer de har og hvordan de jobber med disse.
  • De må også svare på spørsmål fra alle om hvordan de håndterer negativ påvirkning på mennesker og samfunn. Dette kalles informasjonskrav.

Kilde: Forbrukertilsynet.

Les mer hos Vev (Opplysningskontor for tekstiler) her.
Se mer fra Forbrukertilsynet her.

Hvordan sende informasjonskrav?

Alle kan sende informasjonskrav til selskaper som må følge åpenhetsloven. De må svare innen tre uker.

Finn kontaktinformasjonen til kleskjeden på nettsiden. Ta kontakt skriftlig og still spørsmål om informasjonen dere fant, eller ikke fant da dere undersøkte nettsidene tidligere. Dere finner eksempler på spørsmål dere kan stille i den grønne faktaboksen under.

Hvis dere ikke får svar eller kleskjeden ikke svarer godt nok på spørsmålene deres, kan dere tipse Forbrukertilsynet om dette. Tipsene er med på å avgjøre hvilke saker Forbrukertilsynet skal se nærmere på.

Les mer her.

Inspirasjon til spørsmål

  • Hvordan finner dere ut av om det er risiko for brudd på menneskerettighetene til arbeidere i fabrikkene der dere produserer klær og hvordan jobber dere med å redusere risikoen for dette?
  • Hvordan de jobber dere med å forsikre at arbeidere får nok lønn – dette kan blant annet forhindre barnearbeid?
  • Hvordan jobber dere med å forsikre at arbeiderne ikke må jobbe overtid, eller blir tvunget til å jobbe?
  • Hvordan jobber dere med å sikre at arbeidere har en stemme på fabrikken og kan for eksempel bidra med innspill?
  • Hvordan sikrer dere at det ikke forekommer diskriminering eller utnyttelse av fremmedarbeidere?

Se flere eksempler her. 

#bærekraftsutfordringen