Nedbrytere, for eksempel muggsopp, er viktige i naturens kretsløp. Men hvordan arbeider de egentlig, og hvor lang tid bruker de på å bryte ned en brødskive – og en plastpose?

Undersøk hvordan nedbryterne arbeider
Lag en arbeidsplass for nedbryterne
Dere trenger en skive brød uten konserveringsmiddel, to tomme syltetøyglass med lokk, en asjett og en plastpose. Ha litt vann på brødskiva og plastposen så de blir litt fuktige. La brødskiva og plastposen ligge på asjetten til neste dag. Legg de i hvert sitt glass og still lokkene på skrå så det kommer litt luft inn.
Følg med på brødskiva og plastposen
Se på brødet og plastposen hver dag i en uke. Sannsynligvis blir det mugg, kanskje lange tråder på brødskiva. Mugg er en slags sopp. Hvis dere ser på sopptrådene i et forstørrelsesglass, vil dere muligens se noen grønne, brune og svarte prikker. Det er sporer. Sporene er barna til soppen. De er alle steder. Når sporene kommer et sted de får mat, trives de og vokser til nye og lange tråder.
Men hva skjer med plastposen? Den mugner ikke, og den får ikke tråder eller sporer. Den ser lik ut som da dere startet forsøket.
Reflekter og diskuter sammen
- Hvor blir det av brødskiva? Gjør dere noen tanker om hvor brødet blir av.
- Nedbryterne spiser brødskiva, men hva med plastposen, hvem skal spise den?
- Hva skjer med skogen hvis den blir full av ting som ingen klarer å spise opp?
- Hvordan kan vi passe på at skogen og havet ikke blir fulle av plast?