Kjølberggata 21

0653 Oslo, Norge

T: 24 02 20 09 miljoskole@loop.no
Film

Vår vannkrevende mat

Har du noensinne tenkt på hvor mye vann som går med til å produsere maten du spiser? For å produsere én liter melk trenger vi 1000 liter vann. Én kilo storfekjøtt krever cirka 15.000 liter vann. Dette er en av grunnene til at det er så viktig å spise opp maten vi kjøper. Da trenger vi ikke produsere like mye mat, og færre ressurser blir kastet rett ut av vinduet. Eller i matavfallet.
 

I samarbeid med:

Kompetansemål

Geografi

VG1

reflektere over eigen ressursbruk og ressursbruken i Noreg i eit globalt og berekraftig perspektiv
utforske og gjere greie for årsakene til ein aktuell natur- eller miljøkatastrofe og konsekvensar for menneske, samfunn og natur

KRLE

3-4 trinn

utforske og samtale om etiske sider ved menneskers levesett og ressursbruk
identifisere og reflektere over etiske spørsmål

5-7 trinn

reflektere over eksistensielle spørsmål knyttet til menneskets levesett og levekår og klodens framtid

8-10 trinn

reflektere over eksistensielle spørsmål knyttet til det å vokse opp og leve i et mangfoldig og globalt samfunn
identifisere og drøfte aktuelle etiske problemstillinger knyttet til menneskerettigheter, bærekraft og fattigdom

Mat og Helse

8-10 trinn

kritisk vurdere informasjon om matproduksjon og drøfte korleis forbrukarmakt kan påverke lokal og global matproduksjon
utforske klimaavtrykket til matvarer og gjere greie for korleis matval og matforbruk kan påverke miljøet, klimaet og matsikkerheita

5-7 trinn

utnytte matvarer og restar frå matlaging og reflektere over eige matforbruk

Naturfag

8-10 trinn

gi eksempler på og drøfte aktuelle dilemmaer knyttet til utnyttelse av naturressurser og tap av biologisk mangfold

Aktuelle filmer

Påvirka

Vi bekymrer oss for klimaendringer og miljøutfordringer, men hei det var noen fine sko. Hvorfor fortsetter vi å kjøpe når vi vet vi bør la være? I denne dokumentarfilmen tar vi for oss de skjulte – og mindre skjulte – mekanismene som får oss til å ville ha mer.

Les mer
 

Fast fashion: Planetens siste skrik?

Hvem går egentlig moteforbruket vårt på bekostning av – og hvordan kan du og jeg gjøre en positiv forskjell? I denne minidokumentaren går vi tekstilindustrien i sømmene.

Les mer
 

Restemat-challenge!

Tre ungdomslag konkurrerer om å lage den beste treretteren av matvarer vi ofte kaster hjemme. Dommerne blir overrasket av resultatet!

Les mer
 

Hva er bærekraftig utvikling?

Bærekraft handler om å ta vare på alt vi har i dag, slik at vi etterlater planeten og samfunnet vårt i minst like god stand som da vi selv kom til verden. Hva kan hver enkelt av oss gjøre for å bidra til en bærekraftig utvikling?

Les mer