Undervisningsopplegg

Bli kjent med soppen i skogen

På denne siden finner dere aktiviteter som er relaterte til femte kapittel "Bli kjente med soppen i skogen" i Barnas skog.

Aktiviteter ute

Let etter sopp

Let etter ulike sopp i skogen og skriv ned og tegn/ta bilde av hvordan de ser ut. Når dere er tilbake i klasserommet kan dere prøve å finne ut hvilke sopper dere fant.

Tips til lærer: Om de tar bilder kan de blant annet laste opp bildene i bildegjenkjenningsbasen Artsorakel, som kan hjelpe til med å finne fram til rett art.

Aktiviteter inne

Hvilke soppturer kjenner dere til?

Har dere vært på sopptur før? Hvilke sopparter kjenner dere til?

Hvilke sopper kjenner dere til?

Noen sopp kan man spise, mens andre er giftige. Noen vokser på bakken, andre på trær. Vet dere om noen av hver type?
Til lærer:
Vanlige matsopper er: steinsopp, kantarell, fåresopp, piggsopp, gul trompetsopp og granmatriske
Giftige sopper er: Hvit, grønn og rød fluesopp og spiss giftrørsopp
Sopper på trær kalles kjuker.

Tegn en sopp hvordan sopptrådene samarbeider

Soppene har store mengder sopprøtter nede i bakken, som strekker seg langt fra det du ser av soppen – hvor store røtter skulle trærne hatt om de skulle hatt like store røtter sammenlignet med selve treets (stamme, greiner, og blader/nåler) størrelse? Tegn hvordan sopp og trær i skogen samarbeider gjennom røttene.

Kompetansemål

Naturfag

3-4 trinn

utforske et naturområde og drøfte bærekraftig bruk av området