Håkon VIIs gate 5

0161 Oslo, Norge

T: 24 02 20 09 miljoskole@loop.no

Barnehage

Barneskole

Ungdomskole

Videregående

Valgte filter

Lag eit supert system – kildesortering for barnehagen

Ved å bruke om igjen (resirkulere) avfallet vårt, treng vi ikkje ta så mange nye ting frå naturen. Då blir jorda bevart, og lufta vår blir reinare 🌍

Les mer
 

Fremtidens grønne jobber 🌍

Hvilke jobbmuligheter har du, og hva utdanner du deg til hvis du ønsker å gjøre verden til et litt bedre sted – hver eneste dag?

Les mer
 

Bærekraftskolen – slik ble den til

Ildsjelene bak Bærekraftskolen forteller om hvordan de 16 minidokumentarene om bærekraft ble til 🌍

Les mer

Miljøaktivitetar for dei minste

Vanar som tek form tidleg i livet, kan vare livet ut. I desse aktivitetane lærer barnehagebarn om dei små, store tinga vi alle kan gjere for å leve litt meir berekraftig 🌱

Les mer

Varmkompostering i barnehage

Bananskal, brødskorper og epleskrottar. Maten som barna ikkje et opp, kan bli til god mat (næringsrik jord) for blomstrar og plantar 🌻

Les mer

Bokashi i barnehagen

Bokashikompost er ei naturleg supernæring for plantar. Den er full av mikroorganismar som gjev dei beste vekstvilkåra for plantane våre 🌱

Les mer

Introduksjon: kompost i barnehagen 🌱

Har barnehagen din lyst å hjelpe naturen med å lage god mat (kompost) til blomstrar, grønsaker og bær, og kanskje hauste eigne bær og grønsaker? Her kjem tips om korleis din barnehage kan komme i gong med ein heilt eigen jordfabrikk 🌻

Les mer

Redd noko som skulle kastast: Kle

Ved å reparere kle som barna brukar, vil dei sjå og lære at det går an å reparere tøy. Dette blir billigare for familien. Ein tek òg vare på naturen fordi ein ikkje treng å kjøpe nye kle så ofte, og det blir mindre avfall.

Les mer

Redd noko som skulle kastast: Gjenbrukshylle

Å ha ei gjenbrukshylle i barnehagen kan gjere at bøker, kle og sko varer lenger. Ei bukse som eit barn har vakse i frå, kan bli den nye yndlingsbuksa til eit anna barn ♻️

Les mer

Redd noko som skulle kastast: Mat

Bruk opp mat som begynner å bli gammal. Bananer som har fått brune flekkar er knallgodt i smoothie, og tørre brødskiver kan bli herlege ostesmørbrød. Dette er òg bra for miljøet og lommeboka!

Les mer

Aksjon Skiftetøynett: Plask uten plast!

Når det pøser ned, vasser mange barnehager i plastposer. Det vil LOOP Miljøskole gjøre noe med. Nå kommer Aksjon Skiftetøynett!

Les mer

Treets hemmelighet – kretsløp og nedbrytere i naturen

I dette undervisningsopplegget avsløres treets hemmelighet; hvordan kan det få grønne blader hver vår? Dere får også forslag til spennende aktiviteter dere kan gjøre ute i naturen.

Les mer

Tips til aktivitetar: Lær små barn om miljø og resirkulering

Det er spennande å sortere og resirkulere avfall, og det er moro å sjå at det spirer og gror både inne og ute. Når barna blir glade i naturen, kan det og vere starten på å ville ta vare på den i framtida. Små hender kan utrette store ting for miljøet.

Les mer

Leik og lær om emballasje

Tom emballasje, til dømes melkekartongar og rømmebeger, er eit godt utgangspunkt for leik. Når interessen for å leike har dabba av, kan barna vere med å kildesortere emballasjen ♻️

Les mer

Familieaktiviteter i skogen 🌲

Å leke og utforske er viktigere enn å gå langt. I samarbeid med WWF har vi samlet aktiviteter som garantert gjør skogsturen morsom og lærerik, både for små og store!

Les mer

Hva skjer med miljøgiftene?

Det finnes miljøskadelige stoffer i nesten alle produkter. Hvordan oppdager vi de farlige stoffene, og hva skjer med dem når vi etterhvert kaster produktet? I dette undervisningsopplegget lærer elevene også om hva vi kan gjøre for å redusere mengden farlig avfall.

Les mer
 

Hva skjer med miljøgiftene i restavfallet?

Selv om vi sorterer alt som kan resirkuleres der vi bor, blir det likevel en del søppel igjen som må kastes i restavfallet. Hva skjer egentlig med miljøgiftene som dette avfallet inneholder?

Les mer

Ressursside

Les mer
 

Restemat-challenge!

Tre ungdomslag konkurrerer om å lage den beste treretteren av matvarer vi ofte kaster hjemme. Dommerne blir overrasket av resultatet!

Les mer

Barnas skog ordjakt

Bark, bjørn og blåbær. Hvor mange ord fra skogen finner dere her?

Les mer
 

Vår vannkrevende mat

Har du noensinne tenkt på hvor mye vann som går med til å produsere maten du spiser? For å produsere én liter melk trenger vi 1000 liter vann. Én kilo storfekjøtt krever cirka 15.000 liter vann. Dette er en av grunnene til at det er så viktig å spise opp maten vi kjøper. Da trenger vi ikke produsere like mye mat, og færre ressurser blir kastet rett ut av vinduet. Eller i matavfallet.

Les mer
 

Hvorfor resirkulere glass- og metallemballasje?

Glass- og metallemballasje er som skapt for gjenvinning. Materialene kan skapes om til noe nytt, uendelig mange ganger, og det krever nesten ingenting av oss å resirkulere dem. Men hvorfor er det så viktig at vi resirkulerer og bruker glasscolaen og makrell i tomat-boksen på nytt?

Les mer
 

Pant for naturen

Hvert år forbruker vi 500 milliarder plastflasker i verden. Dette er et enormt stort tall, og altfor mange av disse flaskene ender opp som søppel i naturen. I Norge er det ikke like vanlig å se plastflasker i grøftekanter og på strender, og den største grunnen til det er det norske pantesystemet. Det lærer dere mer om i denne filmen!

Les mer
 

Plastens påvirkning

Hvert år havner mellom åtte og tolv millioner tonn plast i verdenshavene. Det er like mye som 100 millioner mennesker veier. Myndigheter og store selskaper må forsøke å stanse ny plast fra å havne i havet, men det finnes også måter du og jeg kan bidra på.

Les mer

Undersøk: Hvordan arbeider nedbryterne?

Nedbrytere, for eksempel muggsopp, er viktige i naturens kretsløp. Men hvordan arbeider de egentlig, og hvor lang tid bruker de på å bryte ned en brødskive? I dette undervisningsopplegget følger vi nedbrytningsprosessen til en brødskive over tid.

Les mer

Fakta om plast i havet – for de minste

Det er mange som snakker om plast i havet. Men hva er plast, hvorfor er de voksne så opptatt av den, og hvorfor er den i havet? Det finner dere ut på denne siden!

Les mer

Snakk om det!

Disse diskusjonsspørsmålene hører til filmene om kildesortering. La deg inspirere – og velg ut spørsmålene som passer din bruk.

Les mer
 

Hva er sirkulærøkonomi?

Verdens naturressurser er under økt press. I framtiden vil vi oppleve begrenset tilgang på flere materialer på grunn av økt befolkning og høyere forbruk. Det er helt avgjørende at vi lærer oss å bruke naturressursene langt mer effektivt enn i dag. Vi trenger et system der ingenting ender opp som avfall, men heller blir en framtidig ressurs. Dette kaller vi sirkulærøkonomi.

Les mer

Barnas skog turbingo

Last ned og skriv ut turbingoen – og la elevene lete etter insekter, trær, planter og dyr de har lært om i Barnas skog.

Les mer

Bli kjent med skrukketrollet og vennene hans

På denne siden finner dere aktiviteter som er relaterte til første kapittel "Bli kjent med skrukketrollet og vennene hans" i Barnas skog.

Les mer

Bli kjent med hakk hakk hakkespetten

På denne siden finner dere aktiviteter som er relaterte til andre kapittel "Bli kjent med hakk hakk hakkespetten" i Barnas skog.

Les mer

Bli kjent med trærne i skogen

På denne siden finner dere aktiviteter som er relaterte til tredje kapittel "Bli kjent med trærne i skogen" i Barnas skog.

Les mer

Bli kjent med skogens sterkeste

På denne siden finner dere aktiviteter som er relaterte til fjerde kapittel "Bli kjent med skogens sterkeste" i Barnas skog.

Les mer

Bli kjent med soppen i skogen

På denne siden finner dere aktiviteter som er relaterte til femte kapittel "Bli kjente med soppen i skogen" i Barnas skog.

Les mer

Bli kjent med skolopenderen i skogen

På denne siden finner dere aktiviteter som er relaterte til femte kapittel "Bli kjente skolopenderen i skogen" i Barnas skog.

Les mer

Det er en liten bit skog i alt som er papir

Oppgaver til filmen “Barnas skog: Det er en liten bit skog i alt som er papir”.

Les mer

Plastens påvirkning

I dag kan vi finne plast på alle strender og i alle hav i hele verden. Det har enorme konsekvenser for dyr, mennesker og natur. I dette undervisningsopplegget lærer elevene om plast, forskjellen på nødvendig og unødvendig plast og konsekvensene av vårt høye plastforbruk. De utforsker også eget forbruk av plastprodukter.

Les mer

Personvern

Denne personvernerklæringen inneholder informasjon om hvilke opplysninger vi samler inn fra brukerne av nettsiden vår, og hva vi benytter dem til.

Les mer

Bestill gratis undervisningsmateriell!

I LOOP Miljøskole sin nettbutikk finner du alt av fysisk undervisningsmateriell til skolen eller barnehagen din.

Les mer
 

Fra avfall til ressurs

Avfallssystemene i Norge fungerer bedre enn i mange andre land. Mye av det vi kaster gjenvinnes og brukes på nytt, og produkter som inneholder giftige stoffer tas hånd om på en trygg måte. Sånn har det ikke alltid vært her hos oss, og sånn er det dessverre ikke i mange andre land i verden.

Les mer
 

Hva er matsvinn?

I denne filmen graver vi i matavfallet vårt. Hva kaster vi mest av i Norge, hvorfor kaster vi så mye som vi gjør, og hva kan vi gjøre for å redusere matsvinnet vårt?

Les mer

Kaia og Karim: Fuglen som forsvant

Hvorfor blir fugler til jord, mens maisbokser kan bli til sykkel? Les "Kaia og Karim: Fuglen som forsvant" og lær mellom maurtuer og trær. Her er noen oppgaver dere kan løse etter lesingen.

Les mer

Hefte: Lærerveiledning

Bakgrunnsartikler, forslag til oppgaver og aktiviteter til de to heftene om Kaia og Karim. Komplett oversikt over relevante kompetansemål. Passer for: Alle som bruker hefte 1, 2 eller 3.

Bestill (Bokmål) Bestill (Nynorsk) Last ned Forhåndsvis
 

Det verdifulle matavfallet

Vi produserer mye matavfall hver eneste dag. Hvis vi resirkulerer dette riktig, kan det være en veldig nyttig ressurs for oss alle. Visste du for eksempel at energien fra bare ett bananskall kan få en bil til å kjøre nesten hundre meter?

Les mer

Lag et supert system!

Dette undervisningsopplegget hører til filmene om resirkulering, og utfordrer elevene til å se på resirkuleringen hjemme. Målet er at de skal resirkulere mer og kaste mindre i restavfallet.

Les mer
 

Hvorfor resirkulere elektronikk?

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder å bruke og kaste elektronikk. Det har enorme konsekvenser for planeten vår. I denne filmen lærer elevene om hvorfor og hvordan vi resirkulerer elektronikk, og de blir utfordret til å reflektere over eget forbruk. Er de villige til å endre det?

Les mer
 

Hvordan påvirkes havet av klimagasser?

Hvordan påvirker klimagasser havet og alle dyrene som bor der?

Les mer
 

Mobiltelefonens reise

Hvert år kjøper vi over to millioner mobiltelefoner i Norge. Tiden vi taster på mobiltelefonen utgjør bare en liten del av telefonens egentlige liv, den har vært på en lang reise før vi kjøper, bruker og resirkulerer den. I denne filmen lærer dere om hva som skjer før og etter dere sier "hei" og "hade" til mobiltelefonen.

Les mer

Filmene som ruster elevene til å skape en bærekraftig verden

Bærekraftskolen er en unik serie med helt nye undervisningsfilmer for deg som vil undervise i bærekraftig utvikling. Skoleelevene får konkrete tips til hva de kan gjøre for å leve mer bærekraftig og ikke minst, så får elevene håp for fremtiden. Valgene deres er betydningsfulle!

Les mer

Spillet Brettelyst med plakat om bretting av kartonger

Albert Åberg er et aktivitetshefte for barn fra 4 til 7 år. I heftet lærer Albert deg hvordan vi kan ta vare på miljøet og jorden vår når vi skal kaste ting. Avfallet vårt kan nemlig ikke trylles bort, men det kan bli til nye ting om vi kildesorterer det riktig.

Bestill (Bokmål) Bestill (Nynorsk)

Marin forsøpling - Et hav av plast

Marin forsøpling er det raskest voksende miljøproblemet vi har i verden i dag. Hvert år dør store mengder dyr, fisk og fugler som følge av søppelet i havet. I dette undervisningsopplegget lærer elevene om hvor søppelet i havet kommer fra, hvilke konsekvenser marin forsøpling har, og de blir utfordret til å finne gode og kreative løsninger på problemer knyttet til plast i havet.

Les mer

Hvorfor resirkulere elektronikk?

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder å bruke og kaste elektronikk. Det har enorme konsekvenser for planeten vår. I dette undervisningsopplegget lærer elevene om hvorfor og hvordan vi resirkulerer elektronikk, og de blir utfordret til å reflektere over eget forbruk. Er de villige til å endre det?

Les mer

Hva er matsvinn?

Hvert år kaster hver og en av oss 42,5 kilo mat i søpla hjemme. I dette undervisningsopplegget utfordres elevene til å redusere dette matsvinnet ved å utvikle helt egne matvettplaner.

Les mer

Klimaforandringer og havet

I dette undervisningsopplegget dykker elevene dypt i denne tematikken: Hvordan påvirker klimagasser havet og alle dyrene som bor der?

Les mer

Hva er utforskende læring?

Det er et økt fokus på bærekraft, klima og miljø i verden – og i de nye læreplanene. Utforskende læring er en undervisningsmodell som kan gjøre overgangen til en mer bærekraftig livsstil lettere.

Les mer
 

Et hav av plast

Hvert år havner mellom åtte og 12 millioner tonn plast i havet. Synes du det er vanskelig å se for deg hvor mye det er? I denne filmen kan dere reise verden rundt og se søplet med egne øyne, og hvordan det påvirker natur og dyreliv.

Les mer

Mesteparten av søpla di er ikke søppel

Hvor mye søppel er det egentlig i en typisk, norsk restavfallspose? I denne prisvinnende bildeserien får du svaret.

Les mer

Mobiltelefonens reise

Tiden vi taster på mobiltelefonen utgjør bare en liten del av telefonens egentlige liv. I dette undervisningsopplegget lærer dere om hva som skjer før og etter dere sier "hei" og "hade" til den!

Les mer

Hva er sirkulær økonomi?

Sirkulær økonomi har som mål at ressurser forblir i økonomien lengst mulig. I dette undervisningsopplegget lærer elevene om det noen kaller fremtidens forretningsmodell, før de tar med seg kunnskapen hjem og gransker hvor sirkulære de egentlig er der.

Les mer

Pant for naturen

I dette undervisningsopplegget lærer dere om et av verdens mest vellykkede systemer for å hindre at plastflasker havner i naturen. Det norske pantesystemet!

Les mer

Restemat-challenge!

Hvorfor kaste bløte tomater i søpla, når dere heller kan slenge sammen en pastasaus? I dette undervisningsopplegget utfordres elevene til å lage en matrett av matvarer som ofte går i matavfallet.

Les mer

Hvorfor resirkulere glass- og metallemballasje?

I dette undervisningsopplegget lærer elevene om hvorfor og hvordan vi resirkulerer glass- og metallemballasje. De blir i tillegg utfordret til å lage et supert system for kildesortering hjemme, eller forbedre det de allerede har.

Les mer

Det verdifulle matavfallet

Hver eneste dag produserer vi mye matavfall. Hvis vi resirkulerer dette riktig, kan det være en nyttig ressurs for oss alle. I dette undervisningsopplegget lærer elevene om nettopp dette, hvorfor det er så viktig å resirkulere matavfall. Opplegget henger sammen med filmen "Det verdifulle matavfallet".

Les mer

Hva er bærekraftig utvikling?

Dette undervisningsopplegget tester hva elevene kan om bærekraftig utvikling fra før, samtidig som det gir en introduksjon til temaet.

Les mer
 

Hva er bærekraftig utvikling?

Bærekraft handler om å ta vare på alt vi har i dag, slik at vi etterlater planeten og samfunnet vårt i minst like god stand som da vi selv kom til verden. Hva kan hver enkelt av oss gjøre for å bidra til en bærekraftig utvikling?

Les mer

Fakta om plast i havet – for de største

Marin forsøpling er det raskest voksende miljøproblemet vi har i verden i dag. Hvert år dør store mengder dyr, fisk og fugler som følge av søppelet i havet. Spesielt plast, både makroplast og mikroplast, er et materiale som utgjør en stor trussel for havet og det marine økosystemet.

Les mer

Vil barnehagen din hjelpe hvalen?

Plukker dere #5forhvalen i barnehagen lærer barna å ta vare på naturen. De lærer også at en liten innsats kan ha mye å si. Plukker dere fem søppelbiter hver kan dere redde en hval!

Les mer
LUKK