Nedbrytere, som muggsopp, er viktige i naturens kretsløp. Men hvordan arbeider de egentlig, og hvor lang tid tar det å bryte ned en brødskive? Dette undervisningsopplegget oppmuntrer alle som vil til å følge nedbrytningsprosessen til en brødskive over tid.
Verdens naturressurser er under økt press. I framtiden vil vi oppleve begrenset tilgang på flere materialer på grunn av økt befolkning og høyere forbruk. Det er helt avgjørende at vi lærer oss å bruke naturressursene langt mer effektivt enn i dag. Vi trenger et system der ingenting ender opp som avfall, men heller blir en framtidig ressurs. Dette kaller vi sirkulærøkonomi.
Meitemarken spiser blader og rester av planter, og tilfører på den måten næringsstoffer til jorda. Den er på en måte naturens egen kompostarbeider! Når meitemarken beveger seg, graver den i jorda sånn at den blir blandet. Denne oppgaven lar barna observere hvordan meitemarken arbeider i jorda.
Alt som forbrukes blir før eller siden til søppel. Avfallssystemene i Norge fungerer bedre enn i mange andre land, og mye av det vi kaster gjenvinnes og brukes på nytt, og produkter som inneholder giftige stoffer tas hånd om på en trygg måte.
Sånn har det ikke alltid vært her hos oss, og sånn er det dessverre ikke i mange andre land i verden.
I denne filmen graver vi i matavfallet vårt. Hva kaster vi mest av i Norge, hvorfor kaster vi så mye som vi gjør, og hva kan vi gjøre for å redusere matsvinnet vårt?
Hvorfor blir fugler til jord, mens maisbokser kan bli til sykkel? Les "Kaia og Karim: Fuglen som forsvant" og lær mellom maurtuer og trær. Her er noen oppgaver dere kan løse etter lesingen.
Bakgrunnsartikler, forslag til oppgaver og aktiviteter til de to heftene om Kaia og Karim. Komplett oversikt over relevante kompetansemål. Passer for: Alle som bruker hefte 1, 2 eller 3.
Vi produserer mye matavfall hver eneste dag. Hvis vi resirkulerer dette riktig, kan det være en veldig nyttig ressurs for oss alle. Visste du for eksempel at energien fra bare ett bananskall kan få en bil til å kjøre nesten hundre meter?
Dette undervisningsopplegget hører til filmene om kildesortering, og utfordrer elevene til å se på kildesorteringen hjemme. Målet er at de skal kildesortere mer og kaste mindre i restavfallet.
Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder å bruke og kaste elektronikk. Det har enorme konsekvenser for planeten vår. I denne filmen lærer elevene om hvorfor og hvordan vi resirkulerer elektronikk, og de blir utfordret til å reflektere over eget forbruk. Er de villige til å endre det?
Hvert år kjøper vi over to millioner mobiltelefoner i Norge. Tiden vi taster på mobiltelefonen utgjør bare en liten del av telefonens egentlige liv, den har vært på en lang reise før vi kjøper, bruker og resirkulerer den. I denne filmen lærer dere om hva som skjer før og etter dere sier "hei" og "hade" til mobiltelefonen.
Albert Åberg er et aktivitetshefte for barn fra 4 til 7 år. I heftet lærer Albert deg hvordan vi kan ta vare på miljøet og jorden vår når vi skal kaste ting. Avfallet vårt kan nemlig ikke trylles bort, men det kan bli til nye ting om vi kildesorterer det riktig.
Marin forsøpling er det raskest voksende miljøproblemet vi har i verden i dag. Hvert år dør store mengder dyr, fisk og fugler som følge av søppelet i havet. I dette undervisningsopplegget lærer elevene om hvor søppelet i havet kommer fra, hvilke konsekvenser marin forsøpling har, og de blir utfordret til å finne gode og kreative løsninger på problemer knyttet til plast i havet.
Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder å bruke og kaste elektronikk. Det har enorme konsekvenser for planeten vår. I dette undervisningsopplegget lærer elevene om hvorfor og hvordan vi resirkulerer elektronikk, og de blir utfordret til å reflektere over eget forbruk. Er de villige til å endre det?
Hvert år kaster hver og en av oss 42,5 kilo mat i søpla hjemme. I dette undervisningsopplegget utfordres elevene til å redusere dette matsvinnet, ved å utvikle helt egne matvettplaner.
Hvert år havner mellom åtte og 12 millioner tonn plast i havet. Synes du det er vanskelig å se for deg hvor mye det er? I denne filmen kan dere reise verden rundt og se søplet med egne øyne, og hvordan det påvirker natur og dyreliv.
Hvert år kjøper vi over to millioner mobiltelefoner i Norge. Tiden vi taster på mobiltelefonen utgjør bare en liten del av telefonens egentlige liv, den har vært på en lang reise før vi kjøper, bruker og resirkulerer den. I dette undervisningsopplegget lærer dere om hva som skjer før og etter dere sier "hei" og "hade" til mobiltelefonen.
Sirkulær økonomi har som mål at ressurser forblir i økonomien lengst mulig. I dette undervisningsopplegget lærer elevene om det noen kaller fremtidens forretningsmodell, før de tar med seg kunnskapen hjem og gransker hvor sirkulære de egentlig er der.
Hver eneste dag produserer vi mye matavfall. Hvis vi resirkulerer dette riktig, kan det være en nyttig ressurs for oss alle. I dette undervisningsopplegget lærer elevene om nettopp dette, hvorfor det er så viktig å resirkulere matavfall. Opplegget henger sammen med filmen "Det verdifulle matavfallet".
Bærekraft handler om å ta vare på alt vi har i dag, slik at vi etterlater planeten og samfunnet vårt i minst like god stand som da vi selv kom til verden. Hva kan hver enkelt av oss gjøre for å bidra til en bærekraftig utvikling?
Plukker dere #5forhvalen i barnehagen lærer barna å ta vare på naturen. De lærer også at en liten innsats kan ha mye å si. Plukker dere fem søppelbiter hver kan dere redde en hval!
Hva har skrukketroll med skolemelk å gjøre? Dette er et av mange svar 3., 4. og 5. klassinger vil finne i Barnas skog, en interaktiv skog elevene kan oppdage, utforske og lære i!