Gjennomfører dere livesendingene og tilhørende undervisningsopplegg, kan dere dekke blant annet følgende kompetansemål.
På forsiden vår finner du lenke både til livesendinger og tilhørende undervisningsopplegg.
Les mer
"Hvorfor resirkulere kartong?" er et undervisningsopplegg i tre deler; refleksjonsspørsmål, minidokumentar og svar på spørsmålene. Last ned PowerPointen under – og du er klar for klasserommet.
Les mer
Gratis turhefte: Barnas skog
I turheftet har vi samlet oppgaver som utfordrer både hodet og sansene. Kan dere gjette hvilken art i skogen som har en kroppsdel som aldri slutter å vokse, og klarer dere å få turbingo? 🐿 🍄 🌼 🦉 🐾
Bestill
Last ned
Forhåndsvis
Gratis hefte: Kaia og Karim: Forbryterjakten
Kaia og Karim er på vei hjem fra fotballtrening og blir vitner til ulovlig dumping av avfall. De tar saken i egne hender.
Bestill (Bokmål)
Bestill (Nynorsk)
Last ned
Forhåndsvis
"Hvorfor resirkulere plastemballasje?" er et undervisningsopplegg i tre deler; refleksjonsspørsmål, minidokumentar og svar på spørsmålene. Last ned PowerPointen under – og du er klar for klasserommet.
Les mer
Hvorfor resirkulere plastemballasje?
Har det noe å si om vi resirkulerer plastemballasje hjemme – og hva skjer egentlig med plastemballasjen vi resirkulerer? Vi gir dere en kjapp innføring 🏃♀️🏃🏃♀️
Les mer
"Pant for naturen" er et undervisningsopplegg i tre deler; refleksjonsspørsmål, minidokumentar og svar på spørsmålene. Last ned PowerPointen under – og du er klar for klasserommet.
Les mer
Undervisningsopplegg i tre deler; refleksjonsspørsmål, minidokumentar og svar på spørsmålene. Last ned PowerPointen under – og du er klar for klasserommet.
Les mer
Levende artikkel med integrert quiz, med 3. til 5. klassinger midt i målgruppa 🌱
Les mer
Hvert eneste plagg vi kjøper, uansett pris, kommer med en kostnad. I dette undervisningsopplegget undersøker elevene sine egne klær, for å finne ut mer om hvilken påvirkning disse kan ha hatt på mennesker og miljø. Oppgavene kan også brukes hver for seg.
Les mer
Fast fashion: Planetens siste skrik?
Hvem går egentlig moteforbruket vårt på bekostning av – og hvordan kan du og jeg gjøre en positiv forskjell? I denne minidokumentaren går vi tekstilindustrien i sømmene.
Les mer
Fremtidens grønne jobber 🌍
Hvilke jobbmuligheter har du, og hva utdanner du deg til hvis du ønsker å gjøre verden til et litt bedre sted – hver eneste dag?
Les mer
Bærekraftskolen – slik ble den til
Ildsjelene bak Bærekraftskolen forteller om hvordan de 16 minidokumentarene om bærekraft ble til 🌍
Les mer
Ved å reparere kle som barna brukar, vil dei sjå og lære at det går an å reparere tøy. Dette blir billigare for familien. Ein tek òg vare på naturen fordi ein ikkje treng å kjøpe nye kle så ofte, og det blir mindre avfall.
Les mer
Å ha ei gjenbrukshylle i barnehagen kan gjere at bøker, kle og sko varer lenger. Ei bukse som eit barn har vakse i frå, kan bli den nye yndlingsbuksa til eit anna barn ♻️
Les mer
Bruk opp mat som begynner å bli gammal. Bananer som har fått brune flekkar er knallgodt i smoothie, og tørre brødskiver kan bli herlege ostesmørbrød. Dette er òg bra for miljøet og lommeboka!
Les mer
I dette undervisningsopplegget avsløres treets hemmelighet; hvordan kan det få grønne blader hver vår? Dere får også forslag til spennende aktiviteter dere kan gjøre ute i naturen.
Les mer
Det er spennande å sortere og resirkulere avfall, og det er moro å sjå at det spirer og gror både inne og ute. Når barna blir glade i naturen, kan det og vere starten på å ville ta vare på den i framtida. Små hender kan utrette store ting for miljøet.
Les mer
Tom emballasje, til dømes melkekartongar og rømmebeger, er eit godt utgangspunkt for leik. Når interessen for å leike har dabba av, kan barna vere med å kildesortere emballasjen ♻️
Les mer
Det finnes miljøskadelige stoffer i nesten alle produkter. Hvordan oppdager vi de farlige stoffene, og hva skjer med dem når vi etterhvert kaster produktet? I dette undervisningsopplegget lærer elevene også om hva vi kan gjøre for å redusere mengden farlig avfall.
Les mer
Hva skjer med miljøgiftene i restavfallet?
Selv om vi sorterer alt som kan resirkuleres der vi bor, blir det likevel en del søppel igjen som må kastes i restavfallet. Hva skjer egentlig med miljøgiftene som dette avfallet inneholder?
Les mer
Restemat-challenge!
Tre ungdomslag konkurrerer om å lage den beste treretteren av matvarer vi ofte kaster hjemme. Dommerne blir overrasket av resultatet!
Les mer
Bark, bjørn og blåbær. Hvor mange ord fra skogen finner dere her?
Les mer
Vår vannkrevende mat
Har du noensinne tenkt på hvor mye vann som går med til å produsere maten du spiser? For å produsere én liter melk trenger vi 1000 liter vann. Én kilo storfekjøtt krever cirka 15.000 liter vann. Dette er en av grunnene til at det er så viktig å spise opp maten vi kjøper. Da trenger vi ikke produsere like mye mat, og færre ressurser blir kastet rett ut av vinduet. Eller i matavfallet.
Les mer
Hvorfor resirkulere glass- og metallemballasje?
Glass- og metallemballasje er som skapt for gjenvinning. Materialene kan skapes om til noe nytt, uendelig mange ganger, og det krever nesten ingenting av oss å resirkulere dem. Men hvorfor er det så viktig at vi resirkulerer og bruker glasscolaen og makrell i tomat-boksen på nytt?
Les mer
Pant for naturen
Hvert år forbruker vi 500 milliarder plastflasker i verden. Dette er et enormt stort tall, og altfor mange av disse flaskene ender opp som søppel i naturen. I Norge er det ikke like vanlig å se plastflasker i grøftekanter og på strender, og den største grunnen til det er det norske pantesystemet. Det lærer dere mer om i denne filmen!
Les mer
Plastens påvirkning
Hvert år havner mellom åtte og tolv millioner tonn plast i verdenshavene. Det er like mye som 100 millioner mennesker veier. Myndigheter og store selskaper må forsøke å stanse ny plast fra å havne i havet, men det finnes også måter du og jeg kan bidra på.
Les mer
Nedbrytere, for eksempel muggsopp, er viktige i naturens kretsløp. Men hvordan arbeider de egentlig, og hvor lang tid bruker de på å bryte ned en brødskive? I dette undervisningsopplegget følger vi nedbrytningsprosessen til en brødskive over tid.
Les mer
Hva er sirkulærøkonomi?
Verdens naturressurser er under økt press. I framtiden vil vi oppleve begrenset tilgang på flere materialer på grunn av økt befolkning og høyere forbruk. Det er helt avgjørende at vi lærer oss å bruke naturressursene langt mer effektivt enn i dag. Vi trenger et system der ingenting ender opp som avfall, men heller blir en framtidig ressurs. Dette kaller vi sirkulærøkonomi.
Les mer
Last ned og skriv ut turbingoen – og la elevene lete etter insekter, trær, planter og dyr de har lært om i Barnas skog.
Les mer
På denne siden finner dere aktiviteter og oppgaver som er relatert til første kapittel i den interaktive skogen.
Les mer
På denne siden finner dere aktiviteter og oppgaver som er relatert til andre kapittel i den interaktive skogen.
Les mer
På denne siden finner dere aktiviteter og oppgaver som er relatert til tredje kapittel i den interaktive skogen.
Les mer
På denne siden finner dere aktiviteter og oppgaver som er relatert til fjerde kapittel i den interaktive skogen.
Les mer
På denne siden finner dere aktiviteter og oppgaver som er relaterte til femte kapittel i den interaktive skogen.
Les mer
På denne siden finner dere aktiviteter og oppgaver som er relatert til sjette kapittel i den interaktive skogen.
Les mer
Den fantastiske skogen: Hvorfor resirkulere kartong?
Minifilm med tilhørende spørsmål (og svar).
Les mer
I dag kan vi finne plast på alle strender og i alle hav i hele verden. Det har enorme konsekvenser for dyr, mennesker og natur. I dette undervisningsopplegget lærer elevene om plast, forskjellen på nødvendig og unødvendig plast og konsekvensene av vårt høye plastforbruk. De utforsker også eget forbruk av plastprodukter.
Les mer
Fra avfall til ressurs
Avfallssystemene i Norge fungerer bedre enn i mange andre land. Mye av det vi kaster gjenvinnes og brukes på nytt, og produkter som inneholder giftige stoffer tas hånd om på en trygg måte. Sånn har det ikke alltid vært her hos oss, og sånn er det dessverre ikke i mange andre land i verden.
Les mer
Hva er matsvinn?
I denne filmen graver vi i matavfallet vårt. Hva kaster vi mest av i Norge, hvorfor kaster vi så mye som vi gjør, og hva kan vi gjøre for å redusere matsvinnet vårt?
Les mer
Gratis hefte: Kaia og Karim: Fuglen som forsvant
Hvorfor blir fugler til jord, mens maisbokser kan bli til sykkel? Les "Kaia og Karim: Fuglen som forsvant" og lær mellom maurtuer og trær. Her er noen oppgaver dere kan løse etter lesingen.
Bestill (Bokmål)
Bestill (Nynorsk)
Last ned
Forhåndsvis
Gratis hefte: Lærerveiledning
Bakgrunnsartikler, forslag til oppgaver og aktiviteter til de to heftene om Kaia og Karim. Komplett oversikt over relevante kompetansemål. Passer for: Alle som bruker hefte 1, 2 eller 3.
Bestill (Bokmål)
Bestill (Nynorsk)
Last ned
Forhåndsvis
Det verdifulle matavfallet
Vi produserer mye matavfall hver eneste dag. Hvis vi resirkulerer dette riktig, kan det være en veldig nyttig ressurs for oss alle. Visste du for eksempel at energien fra bare ett bananskall kan få en bil til å kjøre nesten hundre meter?
Les mer
Dette undervisningsopplegget hører til filmene om resirkulering, og utfordrer elevene til å se på resirkuleringen hjemme. Målet er at de skal resirkulere mer og kaste mindre i restavfallet.
Les mer
Hvorfor resirkulere elektronikk?
Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder å bruke og kaste elektronikk. Det har enorme konsekvenser for planeten vår. I denne filmen lærer elevene om hvorfor og hvordan vi resirkulerer elektronikk, og de blir utfordret til å reflektere over eget forbruk. Er de villige til å endre det?
Les mer
Hvordan påvirkes havet av klimagasser?
Hvordan påvirker klimagasser havet og alle dyrene som bor der?
Les mer
Mobiltelefonens reise
Hvert år kjøper vi over to millioner mobiltelefoner i Norge. Tiden vi taster på mobiltelefonen utgjør bare en liten del av telefonens egentlige liv, den har vært på en lang reise før vi kjøper, bruker og resirkulerer den. I denne filmen lærer dere om hva som skjer før og etter dere sier "hei" og "hade" til mobiltelefonen.
Les mer
Lær om næringsstoffene kroppen din trenger – om om hvordan du kildesorterer drikkekartonger!
Bestill (Bokmål)
Bestill (Nynorsk)
Marin forsøpling er det raskest voksende miljøproblemet vi har i verden i dag. Hvert år dør store mengder dyr, fisk og fugler som følge av søppelet i havet. I dette undervisningsopplegget lærer elevene om hvor søppelet i havet kommer fra, hvilke konsekvenser marin forsøpling har, og de blir utfordret til å finne gode og kreative løsninger på problemer knyttet til plast i havet.
Les mer
Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder å bruke og kaste elektronikk. Det har enorme konsekvenser for planeten vår. I dette undervisningsopplegget lærer elevene om hvorfor og hvordan vi resirkulerer elektronikk, og de blir utfordret til å reflektere over eget forbruk. Er de villige til å endre det?
Les mer
Hvert år kaster hver og en av oss 42,5 kilo mat i søpla hjemme. I dette undervisningsopplegget utfordres elevene til å redusere dette matsvinnet ved å utvikle helt egne matvettplaner.
Les mer
I dette undervisningsopplegget dykker elevene dypt i denne tematikken: Hvordan påvirker klimagasser havet og alle dyrene som bor der?
Les mer
Et hav av plast
Hvert år havner mellom åtte og 12 millioner tonn plast i havet. Synes du det er vanskelig å se for deg hvor mye det er? I denne filmen kan dere reise verden rundt og se søplet med egne øyne, og hvordan det påvirker natur og dyreliv.
Les mer
Tiden vi taster på mobiltelefonen utgjør bare en liten del av telefonens egentlige liv. I dette undervisningsopplegget lærer dere om hva som skjer før og etter dere sier "hei" og "hade" til den!
Les mer
Sirkulær økonomi har som mål at ressurser forblir i økonomien lengst mulig. I dette undervisningsopplegget lærer elevene om det noen kaller fremtidens forretningsmodell, før de tar med seg kunnskapen hjem og gransker hvor sirkulære de egentlig er der.
Les mer
I dette undervisningsopplegget lærer dere om et av verdens mest vellykkede systemer for å hindre at plastflasker havner i naturen. Det norske pantesystemet!
Les mer
Hvorfor kaste bløte tomater i søpla, når dere heller kan slenge sammen en pastasaus? I dette undervisningsopplegget utfordres elevene til å lage en matrett av matvarer som ofte går i matavfallet.
Les mer
I dette undervisningsopplegget lærer elevene om hvorfor og hvordan vi resirkulerer glass- og metallemballasje. De blir i tillegg utfordret til å lage et supert system for kildesortering hjemme, eller forbedre det de allerede har.
Les mer
Hver eneste dag produserer vi mye matavfall. Hvis vi resirkulerer dette riktig, kan det være en nyttig ressurs for oss alle. I dette undervisningsopplegget lærer elevene om nettopp dette, hvorfor det er så viktig å resirkulere matavfall. Opplegget henger sammen med filmen "Det verdifulle matavfallet".
Les mer
Dette undervisningsopplegget tester hva elevene kan om bærekraftig utvikling fra før, samtidig som det gir en introduksjon til temaet.
Les mer
Hva er bærekraftig utvikling?
Bærekraft handler om å ta vare på alt vi har i dag, slik at vi etterlater planeten og samfunnet vårt i minst like god stand som da vi selv kom til verden. Hva kan hver enkelt av oss gjøre for å bidra til en bærekraftig utvikling?
Les mer
Plukker dere #5forhvalen i barnehagen eller skolegården lærer barna å ta vare på naturen. De lærer også at en liten innsats kan ha mye å si. Plukker dere fem søppelbiter hver kan dere redde en hval!
Les mer